موزه ملی برنج کشور در زمینی به مساحت حدود یک هکتار با شرایط و اقلیم مازندران در یک بازه زمانی 5ساله با بیش از 100میلیارد ریال ساخته می شود.نمایش آثار و ادوات تاریخی مرتبط با مراحل کاشت، داشت و برداشت برنج و توسعه و احیای گردشگری کشاورزی با محوریت شالیزار و آموزش حفظ محیط زیست از اهداف ایجاد موزه ملی برنج است.
احیا، حفظ آداب و رسوم و فرهنگ های مناطق مختلف شالیزاری کشور، حفظ تاریخچه بیش از نیم قرن تحقیقات برنج در مازندران و موزه مردم شناسی شالیکاران از مزیت های راه اندازی نخستین موزه ملی برنج است.
مازندران سالانه با تولید 950هزار تن برنج سفید 42درصد برنج کشور را تامین می کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این مراسم گفت که باید حمایت های محلی و منطقه ای برای ایجاد موزه برنج که به واقع برگشتی به تاریخ است، اقدام عملی صورت گیرد.
اسکندر زند افزود: اینکه در محل موزه بتوان تجربیات عملی و تحقیقات و تجربیات در حوزه برنج را در نقطه ای جمع کرد، مورد حمایت است و باید تجربیات این بخش در اختیار نسل های آینده نیز قرار گیرد.
زند افزود: موزه ارقام و بانک ژن برای محصول استراتژیکی همانند برنج مهم است.
موسسه تحقیقات برنج کشور مستقر در آمل، تحقیقات متعددی در زمینه اصلاح و تهیه بذر برنج، بررسی آفات، بیماری ها و علف های هرز، خاک و آب و فنی و مهندسی و همچنین در زمینه به نژادی، به زراعی، خاک و تغذیه، شناسایی و مدیریت آفات، انجام می دهد.
این موسسه از آغاز فعالیتش در اوایل دهه 40 تاکنون توانسته است بیش از 22 رقم برنج را به بخش کشاورزی کشور معرفی کند.