سطح زیر کشت سبزی و صیفی در جهان ۵۸ میلیون هکتار و میزان تولید این محصولات بیش از یک میلیارد تن است. کشور چین با تولید سالانه ۵۳۹میلیون تن بزرگترین تولیدکننده این محصولات در جهان است و پس از آن هند با تولید ۱۰۰ میلیون تن، آمریکا با تولید سالانه ۳۵ میلیون تن و ترکیه با تولید سالانه ۲۵ میلیون تن در رتبه دوم تا چهارم جهانی قرار دارند.
پبا اجرای طرح توسعه کشت گلخانهای سبزی و صیفی در کشور و انتقال کشت این محصولات از عرصه به گلخانه و با افزایش تولید به ۲۱ میلیون تن ایران میتواند همچنان مقام پنجم تولید سبزی و صیفی جهان را به خود اختصاص دهد.
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی در گفتوگو با ایاگنا با اشاره به تاریخچه تشکیل این پژوهشکده گفت: تحقیقات مربوط به محصولات سبزی و صیفی، همزمان با ایجاد مؤسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر در سال ۱۳۳۹ در اداره کل بررسیهای باغبانی آغاز شد. با تغییر نام این اداره به بخش تحقیقات باغبانی در سال ۱۳۵۰ تحقیقات محصولات سبزی و صیفی نیز در این بخش ادامه یافت. در سال ۱۳۵۷ بخش تحقیقاتی سبزی و صیفی از بخش تحقیقات باغبانی منفک و در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به عنوان بخش مستقل ایجاد و فعالیت های پژوهشی محصولات سبزی و صیفی به آن واگذار شد.
دکتر محسن خدادادی افزود: در سال ۱۳۷۸ بخش تحقیقات سبزی و صیفی به مرکز تحقیقات استان تهران در ورامین منتقل شد و فقط انجام تحقیقات در محصولات سیبزمینی و پیاز در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر باقی ماند. در سال ۱۳۸۸، با انتقال مجدد تحقیقات سبزی و صیفی از ورامین به کرج، این بخش مجدداً احیاء و فعالیت خود را از سر گرفت. در سال ۱۳۹۵ با تشکیل مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، بخش تحقیقات سبزی و صیفی در قالب پژوهشکده سبزی و صیفی و در زیر مجموعه مؤسسه علوم باغبانی به فعالیت خود در زمینه تحقیقات گلخانه ای و فضای باز محصولات سبزی و صیفی ادامه می دهد.
وی گفت: هم اکنون ۳۵ نفر عضو هیئت علمی پژوهشکده سبزی و صیفی تحقیقات مربوط به محصولات سبزی و صیفی گلخانه ای و فضای باز را در ستاد پژوهشکده در کرج و مراکز تحقیقات کشاورزی استانی دنبال می نمایند.
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی مهم ترین دستاوردهای پژوهشی طی سالهای گذشته را معرفی یک رقم اسفناج به نام ورامین ۸۸، معرفی دو رقم خربزه بنامهای خاتونی و درگزی، معرفی یک رقم طالبی به نام سمسوری ۸۸، معرفی سه رقم کاهو به نامهای وارش، طاوسی و ستاره، دو رقم خربزه در دست معرفی، یک رقم ریحان و یک رقم اسفناج در دست معرفی عنوان کرد.
وی تغییر شیوه کشت در محصولات مختلف سبزی و صیفی برای افزایش عملکرد و بالا بردن کارآیی مصرف آب، بهینه سازی روش های آبیاری در جهت افزایش راندمان آبیاری، تعیین بهترین عمق و تراکم کشت در محصولات مختلف سبزی و صیفی، تعیین بهترین و اقتصادیترین شرایط تغذیهای برای محصولات مختلف سبزی و صیفی، کاربرد مالچهای مختلف در کنترل علفهای هرز و کاهش هزینههای تولید و معرفی بهترین پایه و روش پیوندزنی در افزایش عملکرد محصولات مختلف سبزی و صیفی را از دیگر دستاوردهای پژوهکشده سبزی و صیفی طی سال های گذشته اعلام کرد.
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی خاطرنشان ساخت: همچنین می توان به چند دستاورد دیگر پژوهشی پژوهکشده سبزی و صیفی طی سال های گذشته اشاره کرد که از جمله آنها بررسی جایگزینی مواد بیولوژیکی به جای مواد شیمیایی در افزایش انبارمانی محصولات سبزی و صیفی، بهینه سازی شرایط نگهداری سیب زمینی و پیاز با هدف افزایش مدت انبارمانی، اجرای ۱۷۰ فقره طرح پژوهشی ملی و مستقل، انتشار بیش از ۲۰۸ فقره مقالات چاپ شده در مجلات معتبر علمی و پژوهشی داخلی و خارجی، انتشار نشریات ترویجی و فنی، کتاب و تهیه دستورالعمل های فنی کشت و پرورش سبزی و صیفی بوده است.
وی در پایان با اشاره به انجام طرح های تحقیقاتی در زمینه محصولات گلخانه ای در این پژوهشکده گفت: با اجرای طرح توسعه کشت گلخانهای سبزی و صیفی در کشور و انتقال کشت این محصولات از عرصه به گلخانه، پژوهکشده سبزی و صیفی نیز به این عرصه ورود پیدا کرده است و اجرای ۱۰ طرح تحقیقاتی در زمینه کشت محصولات جدید گلخانهای را در دستور کار خود در سال جاری قرار داده است.