کشف بیماری های جدید سیب در ایران
همه ساله بیماری شانکر سطح وسیعی از درختان را در بر گرفته و از بین می برند همچنین خسارت های زیادی را به باغداران وارد می کند . تا کنون گونه های مختلف این بیماری به درستی شناسایی نشده بود که به همین دلیل سم متناسب با آن هم برای مقابله وجود نداشت . اما به تازگی دانشمندان توانمند کشور توانسته اند گونه های مختلف این بیماری را شناسایی کنند که 4 نوع از این بیماری هم به دنیا معرفی شد.
طبق گفته عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان آذربایجان غربی : 8 گونه از جدید از قارچ عامل بیماری شانکر سیب شناسایی شده که ۴ گونه آن برای دنیا جدید بود و بنام کشور عزیزمان ایران در Ncbi (مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری) در آمریکا ثبت و مقاله آن در مجله Fungal biology انجمن قارچ شناسی بریتانیا در سال ۲۰۲۲ به چاپ رسید.
قارچ سیتوسپورا: قارچ سیتوسپورا عامل بیماری است که از نظر پراکنش جغرافیایی و تنوع گونه ای مهمترین عامل شانکر و زوال درختان سیب در کشور شناخته می شود.این بررسی ها در قالب رساله دکتری در ۹ استان عمده تولید کننده سیب از جمله آذربایجان های غربی و شرقی، تهران، اصفهان صورت گرفته است.
قارچ های بیماری زا در گیاهان از نظر ژنتیکی دائما در حال تغییر و تحول هستند بنابراین محققان مدام درحال شناسایی آنها و پیدا کردن راهکارهای مقابله با آنها با سموم جدید هستند . بطور تقریبی سلانه حدودا 30 تا 40 درصد محصولات کشاورزی به دلیل مشکلات بیماری ، بسته بندی نامناسب ، شرایط آب و هوایی ،مشکلات تولید قبل از رسیدن به سفره مردم و استفاده از بین می روند.
راه های شناسایی بیماری:آلودگی از قسمت های آسیب دیده در اثر عوامل مختلف مانند هرس، آفتاب سوختگی و غیره ایجاد می شود
ابتدا لکه های کوچکی تشکیل شده که دارای کمی حالت فرورفتگی و نرمی می باشند و تدریجا بزرگ شده، روی آن ها ترک خوردگی ایجاد می شود و سرانجام از تنه جدا میشوند
رنگ چوب در زیر پوست تغییر پیدا می کند و شاخه ها و درخت تدریجا خشک میشوند – این بیماری در سیب ایجاد صمغ نمی کند.