نهاده های دامی که ارز نیمایی به آنها تعلق می گیرد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی،سید احمد رضا سیدعلیان ضمن بیان اینکه زیرساخت ورود حدود ۱۳ قلم انواع کنجاله و علوفه کمآب برای عرضه در سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی در راستای تنوعبخشی، ارزانسازی و بومیسازی خوراک دام و طیور کشور فراهم شده ، گفت: در سامانه بازارگاه نهادههای دام و طیور فقط ۳ قلم جو، ذرت و کنجاله سویا با ارز ۴۲۰۰ تومانی و یا ارز نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی عرضه میشد و اکنون برای تنوعبخشی به خوراک دام و طیور حدود ۱۳ قلم نهاده از جمله کنجاله کلزا، کنجاله پنبه دانه، کنجاله آفتابگردان، ذرت خوشهای یا سورگوم و چند قلم گیاهان کمآببر را به معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای ورود و عرضه در سامانه بازارگاه نهادهها معرفی شده است.
وی همچنین اضافه کرد : برای عرضه و جایگزینی کنجالههای کلزا، پنبه دانه، آفتابگردان و ذرت خوشهای در سامانه بازارگاه، علاوه بر معادلسازی غذایی، مجوز تخصیص ارز نیمایی را با دستور وزیر جهاد کشاورزی گرفته و در سامانه بازارگاه نیز کارسازی شده و دامداران میتوانند این اقلام را خریداری ومصرف نمایند.
وی افزود : بر اساس برآورد سال ۱۴۰۲ سالانه حدود ۴.۵ میلیون تن کنجاله سویا و ۱۰ میلیون تن ذرت برای تأمین خوراک دام و طیور وارد کشور میشود، ارز نیمایی در سال نخست به میزان ۱۰ درصد کنجاله سویا برای جایگزینی کنجاله کلزا، پنبه دانه و آفتابگردان تخصیص مییابد و بازرگانان میتوانند با ارز نیمایی این ۳ سه قلم کنجاله را واردات کنند.
مصرف تک بعدی نهادههای دام و طیور موجب شده برای تأمین کنجاله سویا با توجه به مسافتهای طولانی از کشور مبدا تولیدکننده و همچنین تحریمها، با موانع و مشکلاتی روبرو هستیم ، گفت: تنوعبخشی به خوراک دام و طیور و جایگزینی گیاهان کمآببر، فشار را از مصرف کنجاله سویا برمیدارد.سیدعلیان همچنین با تاکید بر بومیسازی خوراک دام و طیور کشور با رویکرد استفاده از گیاهان و علوفههای کمآببر تاکید کرد.
خواص کنجاله سویا بسیار زیاد است. دانه های سویا دارای پروتئین گیاهی زیاد و اسید لینولئیک فراوانی هستند، به طوری که گفته می شود سویا بهترین جایگزین برای گوشت می باشد. همین باعث شده که خواص کنجاله سویا مورد توجه قرار بگیرد و بعد از روغن گیری از دانه های سویا، تفالههای به دست آمده آن برای تهیه خوراک دامی و یا استفاده در موارد خوراکی و دارویی به کار گرفته شود. در ادامه این قسمت با هم کلیدیترین خواص کنجاله سویا را بررسی خواهیم کرد:
وجود املاح معدنی ضروری و غیرضروری مختلف-وجود حدود ۴۴ درصد پروتئین در کنجاله سویا-وجود ویتامینهای مختلف مانند ویتامین A و E و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و آهن
مصرف بالا در پرورش دام و طیور گوشتی، چه کنجاله سویا در این موارد باعث میشود دامها و یا مرغان به تولید بیشتری از گوشت و یا تخم دست پیدا کنند.